Yrkesförare

Yrkesvux  – Lastbilsförare C och CE

Bli yrkesförare på riktigt!

Gillar du stora, tunga fordon/lastbilar och vill ha ett ansvarsfullt arbete? Gillar du tanken att vara i norr ena dagen och i söder den andra? Vare sig det är inom Sverige eller inom Europa? Då är buss- eller lastbilsförare ett jobb för dig.

Oavsett vilken del av branschen du kommer jobba inom får du ett varierande arbete. Varje dag för lastbilsföraren innebär möten med nya människor och nya utmaningar.

Körkort

Att bli Yrkesförare innebär att du kommer att lära dig många olika saker. Det handlar inte enbart om att kunna köra utan du måste kunna lagar och regler om allt från gränsöverskridande transporter till trafikregler men även om sådant som rör sömn, kost och hälsa. Du läser även om olika fordon samt arbetsmiljö och säkerhet.

För att kunna arbeta som Yrkesförare måste du ha det som kallas för YKB – Yrkesförarkompetensbevis. YKB är en viktig och omfattande del av Yrkesförarutbildningen. Du lär dig även att köra truck och att lasta och lossa olika typer av gods.

Det finns två olika paket att söka. Det ena ger dig utbildning mot YKB samt möjlighet att erhålla körkortsbehörigheten C. Vill du utbilda dig mot körkortsbehörigheten CE får du söka ett påbyggnadspaket.

Stor bransch

Framtidsutsikterna ser mycket goda ut för både branschen som helhet men också på grund av att det framöver kommer vara ett stort behov av fler chaufförer. Transportbranschen är stor vilket gör att du har många olika inriktningar att välja på när det är dags att börja arbeta.

Just nu är behovet av chaufförer enormt och det kommer att finns ett lika stort behov de kommande 10-15 åren. Bli lastbilsförare, det är ett säkert kort och ett garanterat jobb med bra lön efter plugget.
– Peo Hinricks VD Hägerstens Åkeri

Efter utbildningen har du de teoretiska och praktiska kunskaper som behövs för att börja arbeta som yrkesförare med en gång. Du som har en bra utbildning kommer alltid att vara attraktiv på arbetsmarknaden och så gott som garanterad ett arbete i transportbranschen.

Ansökan Yrkesförare C Lastbil & CE Lastbil med tungt släp

ANSÖK HÄR ”KLICKA” skriv Lastbil i sökfältet, då kommer Yrkesförare – Yrkesvux C och CE upp som ett val!

 


Yrkesvux  – Bussförare D

Yrkesförare persontransporter.

Under utbildningen har du möjlighet att erhålla körkortsbehörighet D. Utbildningen är på 20 veckor och det ingår 140 timmar YKB.

Utbildningen innehåller både lärarledda lektioner och självstudier. Under den tid vi är på skolan kommer vi även vara ute och åka med våra egna manuellt växlade bussar från Scania. Du läser mycket om olika fordon, trafikregler, de lagar och förordningar som gäller för transport, arbetsmiljö och säkerhet. Du får en grundläggande utbildning om den teknik som finns i olika fordo och dess motorer.

Under första terminen gör du även din praktik ute på ett bussföretag. Du får följa med någon som jobbar och lära dig hur arbetet fungerar i praktiken.

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN. Kontakta din hemkommun för information om vilka möjligheter som finns i din hemort.

Kurser som ingår           Kurskod        Poäng

Yrkestrafik – Vux           TRAYRK1       300

Persontrafik – Vux         PESPET1        200


Förkunskaper / Krav

Innehar B-körkort. Persontransport linjetrafik Stockholms län 21 år. Persontransport full behörighet 24 år. Grundläggande utbildning i svenska och bra läsförståelse. Innan antagningen kommer du kallas till intervju samt validering där vi testar dina körkunskaper och kunskaper i svenska språket.


Körkortstillstånd för högre behörighet
Ansökningsblankett för körkortstillstånd hittar du på Körkortsportalen under fliken E-tjänster KÖRKORTSPORTALEN
Transportstyrelsens kundtjänst: Tel 0771-81 81 81

Du bör ansöka om körkortstillstånd så snart som möjligt.


Kostnader som den studerande betalar själv

  • Läkarintyg
  • Avgift teoriprov
  • Körkortstillstånd
  • Avgift körprov
  • Digitalt förarkort
  • YKB-prov
  • YKB-kort
  • Studiematerial

Ca 5 000 kr.

Körkortstillstånd uppvisas först vid kursstart.


Ansökan Yrkesförare Buss D

ANSÖK HÄR ”KLICKA” skriv BUSS i sökfältet, då kommer Yrkesförare – Yrkesvux BUSS upp som ett val!

Innehåll och kurser

Antal veckor: ca 40
Terminer: 2
Kurstyp: Yrkesutbildning
Utbildningsstart: Jan/Aug
Förkunskaper: Grundläggande kunskaper i svenska, matematik och engelska. Körkort B som är giltigt i Sverige. Manuell växellåda.

OBSERVERA!  För att kunna få full körkortsbehörighet krävs en ålder av 21 år.

Övrigt: Utbildningen blandar teori och praktik och har APL

Information om ansökan hittar du här!

Kurser Yrkesförare godstransporter

Yrkestrafik 1a TRAYRK01a - 200 p
Yrkestrafik 1b TRAYRK01b - 300 p
Godstrafik GOSGOS0 - 200 p
Maskinell godshantering GODMAL0 - 200 p
Totalt: 900 p

Tipsa oss på Yrkesplugget!

Vi gillar att få tips om hur vi kan utveckla vår verksamhet men också om sådant som är bra och fungerar.

Fyll i nedan uppgifter, ett svar kommer till dig inom kort!

Tack för ditt engagemang!