Ansökan vuxenutbildningar

På Yrkesplugget är vi glada att kunna erbjuda vuxenutbildning inom flera olika yrken. Utbildningarna finns på vår skola i Bromma men du ansöker alltid genom din hemkommun!

Vi har två olika utbildningsformer, Yrkesvux och Komvux. Yrkesvux är en utbildning bekostad av staten och Komvux av kommunen.

Utbildningarna är alltid på heltid. Yrkesvux har mer flexibla kursstarter vilka presenteras löpande på vår webbplats. Komvux startar två gånger om året, antingen börjar du i januari eller augusti.

Din ansökan måste vara inne senast två månader innan kursstart. Du kan kontakta din kommun eller Yrkesplugget för aktuella ansökningsdatum.

Behörighet

Du måste ha fyllt minst 20 år för att kunna söka eller avslutat din gymnasietid. Till vissa utbildningar krävs olika behörigheter så kolla upp det i god tid. Att ha sina betygsunderlag och andra papper i ordning är också bra när du ska göra din ansökan.

Körkortstillstånd för högre-behörighet
Ansökningsblankett för körkortstillstånd via Internet på Körkortsportalen
under fliken E-tjänster www.korkortsportalen.se/e-tjanster/
Transportstyrelsens kundtjänst kan svara på frågor: Tel 0771-81 81 81

NY UTBILDNING: BYGG:LAB

Unikt för denna byggutbildning är att vi inleder med fyra veckors introduktion. Detta för att du ska få så mycket kunskap som möjligt om de olika yrkena, branschen och hur vardagen faktiskt ser ut på bygget. Varje del av utbildningen är resultatet av ett samarbete med byggbranschen så att du faktiskt är så förberedd som möjligt när du går ut på praktik.

Utöver introduktionen kommer du få ta del av studiebesök, nya verktyg/material, information om vidareutbildning och kunskap om byggbranschens karriärsmöjligheter. Under utbildningens gång varvas teori med din praktik (APL=arbetsplatsförlagt lärande) ute på arbetsplatsen. Du kan därför se utbildningen som startskottet för din yrkesbana.

Eftersom branschen är med från utbildningens start innebär det att alla som läser utbildningen i ett tidigt skede får reda på vilka APL-platser som finns och får lära känna sin handledare redan under introduktionskursen. Utbildningen varvar teori med praktik så att du får prova på det du lär dig i skolan ute på arbetsplatsen. Det innebär att du är ute på APL fyra veckor i sträck för att sedan ha en vecka på Yrkesplugget med din klass.

När måste man göra sitt yrkesval?

Under introduktionskursen i början av utbildningen.

Finns APL-plats eller måste man fixa det själv?

För denna utbildning, har vi avtalat platser med flera företag inom olika yrkesområden. Matchning kommer att ske. Om du har egna kontakter som du vill använda, så ska det ske i dialog med din lärare.

Hur går antagningsprocessen för BYGG:LAB till?

  1. Du anmäler dig till något av våra informationsevent (anmäl intresse här!)
  2. Du kommer till Yrkesplugget för informationsevent 
  3. Du blir kontaktad av BYGG:LAB med kompletterande frågor som sedan kan rekommendera att du söker utbildningen
  4. Gå in på denna länk till Nacka kommuns system. Logga in och sök fram kurskoden för BYGG:LAB (fås på informationseventet). Om du är skriven i annan kommun än Nacka, skriv ut din ansökan och ta med till studievägledare i din hemkommun.
  5. Ta med informationen (som du får under informationseventet) om BYGG:LAB till komvux i din hemkommun. De avgör om du får läsa utbildningen enligt kommunens regler.
  6. Godkänd av kommunen & Nacka kommun? Du skrivs in i Nacka kommuns system och blir kontaktad av Yrkesplugget inför utbildningsstarten.

Yrkesvux – Yrkesförare (gods- och bussförare) ansök via KCNO/ALVIS

Alvis är en gemensam webb-plattform för Kunskapscentrum Nordost (KCNO) som samordnar vuxenutbildningen för Danderyd, Täby, Vallentuna och Österåker samt alla som söker Yrkesvux. Här hittar du kurskatalogen som leder till ansökan ”klicka här”.  Välj under rubriken skola ”Yrkesplugget Utbildning i Sverige AB”.

Komvux – BIL- & MC mekaniker samt jobb inom BYGG-branschen ansök via din hemkommun.

Om du inte hittar din kommun till höger (sidospalten) så ansök via KCNO/Alvis. Välj under rubriken skola ”Yrkesplugget Utbildning i Sverige AB”

Lättast är oftast att göra ansökan genom portalen på din kommuns hemsida (länkar hittar du till höger på sidan) men det går också att skicka in ansökan per post.

Antagningsbesked får du från din hemkommun.

Frågor om studiemedel

Kontakta CSN: Telefon: 0771-276 000, måndag till fredag 8.00 – 16.30.
CSN

Tipsa oss på Yrkesplugget!

Vi gillar att få tips om hur vi kan utveckla vår verksamhet men också om sådant som är bra och fungerar.

Fyll i nedan uppgifter, ett svar kommer till dig inom kort!

Tack för ditt engagemang!