YRKESFÖRARE LASTBIL – BUSS

Framtidsyrke för dig som vill sitta bakom ratten

Gillar du stora, tunga fordon/lastbilar och vill ha ett ansvarsfullt arbete? Gillar du tanken att vara i norr ena dagen och i söder den andra? Vare sig det är inom Sverige eller inom Europa? Då är buss- eller lastbilsförare ett jobb för dig.

Kurstart 4 januari 2021.

 • Lastbil C-körkort, truckkort, ADR (farligt gods) och YKB (yrkesförarkompetens). 24 veckor: utbildningen startar 2021-01-04.
 • Lastbil + släp, CE-körkort, truckkort, ADR (farligt gods) och YKB (yrkesförarkompetens) 32 veckor: utbildningen startar 2021-01-04
 • Persontransport (BUSS), D-körkort och YKB (yrkesförarkompetens) 20 veckor: utbildningen startar 2021-01-04

Ansökan är öppen mellan 5 oktober – 8 november 2020 

Gör din ansökan via KCNO (Kunskapscentrum nordost).  KCNO är den portal du skall ansöka via när du söker vuxenutbildning för YRKESFÖRARE & BUSSFÖRARE och är mantalsskriven i: Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Håbo, Järfälla, Knivsta, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Uppsala, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker eller Östhammar.


KUNSKAPSUTVÄRDERING / KARTLÄGGNING

Innan antagningen och kursstarten kommer du kallas till en intervju för kunskapsutvärdering / kartläggning,  där vi testar dina körkunskaper (B-körkort) och kunskaper i svenska språket. Uppfyller du kraven vid kunskapsutvärdering / kartläggningen blir du erbjuden att starta utbildningen i mån av plats. Yrkesplugget  som utbildningsanordnare i kommunal vuxenutbildning  följer de riktlinjer  för antagning som där finns. I händelse av att fler ansökningar kommer till utbildningen än antalet befintliga utbildningsplatser, behöver ett urval göras.
Enligt förordningen gäller följande vid urval om alla behöriga sökande inte kan tas emot till utbildningen, ska i stället företräde ges till den som har kort tidigare utbildning och en svag ställning på arbetsmarknaden.

Utbildningsplats

Yrkesplugget Stockholm/Bromma, Johannesfredsvägen 9-11 och Yrkesplugget Märsta/Arlanda Kolstavägen 20 (OBS EJ UTBILDNING PÅ YRKESPLUGGET UPPSALA).


När utbildningen är klar

Efter avklarade studier och övningskörning har du möjlighet att ta YKB och det körkort du studerat för på Trafikverket. Det är ditt ansvar att genomföra YKB och uppkörningen och klara detta, för att ett YKB-bevis samt körkort skall utfärdas till dig!


Information Lastbilsförare C och CE

Oavsett vilken del av branschen du kommer jobba inom får du ett varierande arbete. Varje dag för lastbilsföraren innebär möten med nya människor och nya utmaningar. Utbildningen är på för C-kort 24 veckor och för CE-kort 32 veckor, det ingår 140 timmar YKB.

Körkort

Att bli Yrkesförare innebär att du kommer att lära dig många olika saker. Det handlar inte enbart om att kunna köra utan du måste kunna lagar och regler om allt från gränsöverskridande transporter till trafikregler men även om sådant som rör sömn, kost och hälsa. Du läser även om olika fordon samt arbetsmiljö och säkerhet.

För att kunna arbeta som Yrkesförare måste du ha det som kallas för YKB, Yrkesförarkompetensbevis. YKB är en viktig och omfattande del av Yrkesförarutbildningen. Du lär dig även att köra truck och att lasta och lossa olika typer av gods. I utbildningen ingår även ADR (farligt gods).

Det finns två olika paket att söka. Det ena ger dig utbildning mot YKB samt möjlighet att erhålla körkortsbehörigheten C. Vill du utbilda dig mot körkortsbehörigheten CE får du söka ett påbyggnadspaket.

Stor bransch

Framtidsutsikterna ser mycket goda ut för både branschen som helhet men också på grund av att det framöver kommer vara ett stort behov av fler chaufförer. Transportbranschen är stor vilket gör att du har många olika inriktningar att välja på när det är dags att börja arbeta.

Just nu är behovet av chaufförer enormt och det kommer att finns ett lika stort behov de kommande 10-15 åren. Bli lastbilsförare, det är ett säkert kort och ett garanterat jobb med bra lön efter plugget.
– Peo Hinricks VD Hägerstens Åkeri

Efter utbildningen har du de teoretiska och praktiska kunskaper som behövs för att börja arbeta som yrkesförare med en gång. Du som har en bra utbildning kommer alltid att vara attraktiv på arbetsmarknaden och så gott som garanterad ett arbete i transportbranschen.

Ansökan Yrkesförare C Lastbil & CE Lastbil med tungt släp

Gör din ansökan via KCNO (Kunskapscentrum nordost).


Information Persontransport Bussförare D

Under utbildningen har du möjlighet att erhålla körkortsbehörighet D. Utbildningen är på 20 veckor och det ingår 140 timmar YKB.

Utbildningen innehåller både lärarledda lektioner och självstudier. Under den tid vi är på skolan kommer vi även vara ute och åka med våra egna manuellt växlade bussar från Scania. Du läser mycket om olika fordon, trafikregler, de lagar och förordningar som gäller för transport, arbetsmiljö och säkerhet. Du får en grundläggande utbildning om den teknik som finns i olika fordon och dess motorer.

Under första terminen gör du även din praktik ute på ett bussföretag. Du får följa med någon som jobbar och lära dig hur arbetet fungerar i praktiken.

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN. Kontakta din hemkommun för information om vilka möjligheter som finns i din hemort.

Kurser som ingår           Kurskod        Poäng

Yrkestrafik – Vux           TRAYRK1       300

Persontrafik – Vux         PESPET1        200

Ansökan Yrkesförare Buss D

Gör din ansökan via KCNO (Kunskapscentrum nordost).


Förkunskaper/ krav: C, CE & D

Godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

 • Körkort behörighet B som gäller i Sverige.
 • Ålder 21 år.

För att kunna erhålla körkort för de tyngre behörigheterna, C, CE och D måste du ha fyllt 21 år vid provtillfället.
För att kunna erhålla full körkortsbehörighet D måste du ha fyllt 24 år.
Om du inte har fyllt 24 år vid provtillfället för behörighet D erhålls körkortsbehörighet D med begränsning vilket innebär att du får köra buss där linjelängden är högst 50 km. När du fyller 24 år övergår det automatiskt till full behörighet.

Du skall klara kunskapsutvärderingen / kartläggningen som sker på skolan efter ansökningstidens slut.

OBS! Utbildningarna  är på heltid.

Har du redan C-körkort kan du ej ta CE-kort via vårt kursutbud!


Körkortstillstånd för högre behörighet
Ansökningsblankett för körkortstillstånd hittar du på Körkortsportalen under fliken E-tjänster KÖRKORTSPORTALEN
Transportstyrelsens kundtjänst: Tel 0771-81 81 81

Du bör ansöka om körkortstillstånd så snart som möjligt.


Kostnader som den studerande betalar själv

 • Läkarintyg
 • Avgift teoriprov
 • Körkortstillstånd
 • Avgift körprov
 • Digitalt förarkort
 • YKB-prov
 • YKB-kort
 • Studiematerial

Ca 5 000 kr.

Körkortstillstånd uppvisas först vid kursstart.

Innehåll och kurser

Antal veckor: C-körkort 24 veckor,  CE-körkort 32 veckor & D-körkort 20 veckor.

Terminer: 2
Kurstyp: Yrkesutbildning
Utbildningsstart: Jan, Mar, Aug & Okt.

Förkunskaper/ krav: C, CE & D:

Godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

 • Körkort behörighet B, giltigt i Sverige.
 • Ålder 21 år.

För att kunna erhålla körkort för de tyngre behörigheterna, C, CE och D måste du ha fyllt 21 år vid provtillfället
För att kunna erhålla full körkortsbehörighet D måste du ha fyllt 24 år.
Om du inte har fyllt 24 år vid provtillfället för behörighet D erhålls körkortsbehörighet D med begränsning vilket innebär att du får köra buss där linjelängden är högst 50 km. När du fyller 24 år övergår det automatiskt till full behörighet.

Övrigt: Utbildningen blandar teori och praktik samt APL (Arbetsplatsförlagt lärande)

Information om ansökan hittar du här!

YrkesVux C (godstransporter 1)

Yrkestrafik Vux TRAYRK1 - 300 p
Godstrafik GOSGOD0 - 200 p
Godshantering Vux GODGOD1 - 100 p

YrkesVux CE (godstransporter 2)

Yrkestrafik Vux TRAYRK1 - 300 p
Godstrafik GOSGOD0 - 200 p
Godshantering Vux GODGOD1 - 100 p
Fordonskombinationer-godstransporter TRAFOR0 - 200 p

YrkesVux - BUSS (Persontransporter)

Yrkestrafik Vux TRAYRK1 - 300 p
Persontrafik Vux PESPER1 - 200 p

Tipsa oss på Yrkesplugget!

Vi gillar att få tips om hur vi kan utveckla vår verksamhet men också om sådant som är bra och fungerar.

Fyll i nedan uppgifter, ett svar kommer till dig inom kort!

Tack för ditt engagemang!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.